9 Aralık 2013 Pazartesi

Paskalya






En sevdiğim kafede serin rüzgarın karşısında denizi seyrederek oturuyorum. Hava ne sıcak ne soğuk, arkamdaki ahşap bölmede ki begonvil koyu bordo çiçekleriyle o kadar güzel bezenmiş ki bakmalara doyamıyor insan. Denizin kokusu da bugün daha bir başka geliyor burnuma...
Esmer kırmızı önlüklü garson kız çayımı getiriyor masama, bir yudum alıp yeniden bakıyorum masmavi denize. Kırmızı önlüğüyle yeniden bana doğru yaklaşıyor o da nee!!
Elinde bir tabak içinde de Paskalya Çöreği nasıl mutlu oluyorum nasıl....Buram buram mahlep kokuyor üzeri de file bademli, koparıyorum ucundan pamuk gibi, çayın yanında enfes..
 
Ne oldu canınız istedi değil mi?
 
Hemen vereyim tarifini yarın deneyin o zaman :)
 
Gün 9. Bir kafedesiniz, başınızı kaldırdınız ki kimi göresiniz! “Kimi” kısmı size kalmış



Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı instant kuru maya
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı file badem veya file fındık

Haydi yapalım;

Yumurtalar çatal yardımıyla çırpılır. Un, şeker, tuz, mahlep ve toz maya bir kapta karıştırılır. Oda sıcaklığındaki tereyağda bu karışıma eklenip bir miktar yoğrulur. Ardından yumurtalar hamura yedirilerek karıştırılır, en son ılık süt eklenir hamur özleşinceye kadar yoğurulur. Hamurun kıvamı ele yapışır yumuşak kıvamda olacak, mayalanma işleminden sonra hamur kendisini toparlayacak. Eğer hamurunuz cıvık kaldıysa un ilavesi yapabilirsiniz. Mayalanma işi için ılık bir ortam yada oda sıcaklığında 4 saat hamur dinlendirilir. Dinlenen hamur 3 parçaya ayrılır. Her bir parçada 3'e bölünerek 50 cm uzunluğunda rulolar yapılır, saç örgüsü şekli verilerek üzerlerine önce yumurta sarısı sonra file badem serpilip 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder